top of page
  • LinkedIn
  • Instagram
Odak - Daniel Goleman.jpg

Odak: Mükemmeliğin Gizli Anahtarı

Daniel Goleman
Çev. Filiz Nayır Deniztekin

“Dikkat, gücün kaynağıdır. Gerçekten odaklanabildiğimizde, dünyanın en zor işlerini bile başarma kapasitesine sahibiz.”


Goleman, başarı ve verimlilik için dikkatin nasıl yönlendirilmesi gerektiğini ele alırken, odaklanmanın yalnızca dikkati bir noktaya yoğunlaştırmakla sınırlı olmadığını vurgular. Ona göre, içsel farkındalık, başkalarına duyarlılık ve dış dünyayı anlama olmak üzere üç temel odak seviyesi vardır ve gerçek mükemmellik, bu seviyeler arasında denge kurmakla mümkündür.


Dikkatimizi verdiğimiz şey, hayatımızın yönünü belirler. Odaklanma becerisini geliştirmek, yalnızca bireysel başarıyı değil, aynı zamanda uzun vadeli verimliliği de artırır. Günümüzde bu beceri, her zamankinden daha kritik bir yetkinlik olarak görülmektedir.


Kendi kaderinizi belirlemek için odağınızı nasıl yönlendirebilirsiniz?

Odak - Daniel Goleman.jpg

Yetenek Dediğin Nedir Ki?: Dünya Çapında Başarılı Kişileri Farklı Kılan Ne?

Geoff Colvin
Çev. Kemal Atakay

Başarıyı belirleyen şey yetenek değil, nasıl ve ne kadar bilinçli çalıştığınızdır.”


Colvin, üst düzey başarıların doğuştan gelen yetenekle değil, bilinçli ve sistemli çalışmalarla elde edilebileceğini savunur. Yeteneği, dikkatli ve planlı bir şekilde geliştirilebilen bir alışkanlık sistemi olarak tanımlar. Sürekli pratik, hedef odaklı eğitim ve geri bildirim gibi stratejiler, mükemmelliğe ulaşmanın temel unsurlarındandır.


Colvin, başarılı sporcular, sanatçılar ve iş dünyasındaki liderlerin, doğuştan gelen bir üstün yetenekle değil, doğru çalışma yöntemleriyle ve sürekli gelişimle başarıya ulaştıklarını örneklerle anlatır. Bu kitapta, yeteneklerinizi geliştirmek için atmanız gereken adımlar da detaylı bir şekilde paylaşılmaktadır.


Bilinçli çalışma ile kendi gelişim yolculuğunuzu yeniden şekillendirmeye ne dersiniz?

Odak - Daniel Goleman.jpg

Switch! / Değiştir!: Değişim Zor Olduğunda Nasıl Değişiklik Yapılır?

Chip Heath & Dan Heath
Çev. Gülsün Arıkan

"Yetenek kazanmak bir olay değil, bir süreçtir; zihni netleştirip duygusal gücü harekete geçirerek ve küçük adımlarla ilerleyerek kalıcı başarıya ulaşabilirsiniz."


Heath kardeşler, değişim sürecinde karşılaşılan zorlukları ele aldıkları bu kitapta, insanların alışkanlıklardan ve rutinlerinden koparak değişim yapmalarını kolaylaştırmak için bilimsel ve pratik yaklaşımlar sunuyor.


Değişimi başlatmak ve sürdürülebilir kılmak için yalnızca kişisel çabalar yeterli olmaz. İnsanlar, çoğu zaman çevresel engeller ve mevcut durumlar bu süreci zorlaştırdığı için değişimi başlatmak ve sürdürmekte zorluk çekerler. Heath kardeşler, değişimin gerçekleşebilmesi için duyguların, mantığın ve çevresel etkenlerin uyum içinde olması gerektiğini vurgular.


Zihninizi netleştirip, duygusal gücünüzü harekete geçirerek değişmeye ne dersiniz?

Odak - Daniel Goleman.jpg

Yeteneğin İpuçları: Becerilerinizi Geliştirmek İçin 52 İpucu

Daniel Coyle
Çev. Mehmet Ali Tombalak

"Yeteneği doğuştan gelen bir armağan olarak görmek yerine, inşa edilebilir bir yapı olarak düşün."


Coyle, yeteneğin doğuştan gelen bir şey olmadığını, doğru alışkanlıkların ve pratiklerlerin yeteneği geliştirmenin anahtarı olduğunu vurgular. Yetenek geliştirmenin herkes için mümkün olduğunu, doğru çalışma, doğru yöntem ve sürekli gelişimle herkesin yeteneklerini geliştirebileceğini öne sürer.


Coyle yetenek gelişiminde, hatalardan öğrenerek bilinçli ve odaklı çalışmanın, içsel motivasyon kullanarak gelişim sağlamanın ve doğu mentörlerle çalışmanın önemini örneklerle açıklar. Bu prensipleri hayata geçirmeye yardımcı olmak üzere de 52 kısa ve uygulanabilir ipucu sunar.


En güçlü yönünüzü keşfedip yeteneğinizi geliştirmeye hazır mısınız?

Odak - Daniel Goleman.jpg

Alışkanlıkların Gücü: Özel ve İş Hayatımızda Davranışlarımızın Ardında Neler Yatar?

Charles Duhigg
Çev. Handan Balkara Çevikus

"Alışkanlıklar, kader değildir.”


Hayatımızın çoğunu alışkanlıklarımız belirler ve doğru stratejilerle bu alışkanlıkları kontrol etmek bizim elimizdedir. Duhigg, bu kitapta alışkanlıkların bireyler, kurumlar ve toplumlar üzerindeki güçlü etkilerini ve onları nasıl değiştirebileceğimizi anlatır.


Duhigg, alışkanlıkların üç temel bileşenden oluştuğunu açıklar: İlk olarak, alışkanlığı tetikleyen bir olayın olması gerekir; ardından, bu tetikleyici otomatik bir davranışa dönüşerek rutine yerleşir. Son olarak, beyinde bu davranışı tekrarlama isteği uyandıracak bir tatmin duygusu, yani bir ödül sağlanmalıdır. Bu üç bileşeni doğru şekilde birleştirdiğimizde, kötü alışkanlıkları kırabilir ve sağlıklı alışkanlıklar oluşturabiliriz.


Hayatınızı değiştirmek için alışkanlıklarınızı bilinçli bir şekilde dönüştürmeye var mısınız?

Odak - Daniel Goleman.jpg

Zirve: Uzmanlaşmanın Bilimsel Sırları

Anders Ericsson & Robert Pool
Çev. Barış Satılmış

"Mükemmellik doğuştan gelmez; bilinçli ve sistemli bir çalışma ile inşa edilir."


Ericsson ve Pool, üstün başarının genetik bir armağan değil, bilinçli ve sistemli çalışma ile geliştirilen bir beceri olduğunu savunur. Yetenek doğuştan gelmez; doğru tekniklerle herkes kendi alanında zirveye ulaşabilir. “Bilinçli pratik” yöntemi, yaparak öğrenmeyi, zihinsel temsil tekniklerini ve hedefe yönelik odaklanmış çalışmayı temel alır. Gerçek ustalık, tekrarın ötesine geçerek sürekli gelişim odaklı bir sistem kurmayı gerektirir.


Yazarlar, Bu kitapta uzmanların uyguladığı bu bilimsel yöntemleri paylaşarak, okuyuculara yeteneklerini nasıl en üst seviyeye çıkarabileceklerini gösteriyor.


Siz de zirveye ulaşmak için bilinçli pratiği uygulamaya hazır mısınız?

Odak - Daniel Goleman.jpg

Azim: Sabır, Tutku ve Kararlılığın Gücü

Angela Duckworth
Çev. Öyküm Taner

"Başarı, kim olduğunla değil, ne kadar kararlı olduğunla ilgilidir."


Angela Duckworth, başarının en büyük belirleyicisinin doğuştan gelen yetenek değil, tutku ve azim olduğunu savunur.


Duckworth, yaptığı araştırmalarla azimli bireylerin, yeteneklerinden bağımsız olarak, kararlılıkla çalıştıklarında zorlu görevlerde nasıl başarılı olabileceklerini ortaya koyar. Kısa vadeli motivasyon yerine sürekliliği, direnç göstermeyi ve öğrenmeye açık olmayı vurgular. Yetenekli olmalarına rağmen kararlı bir çaba göstermeyen kişilerin çoğu zaman potansiyellerini tam olarak gerçekleştiremediğini belirterek, başarının anahtarının disiplinli çalışma ve uzun vadeli kararlılık olduğunu gösterir.


Sizin tutkulu bir çaba ve kararlılıkla elde ettiğiniz başarılarınız neler?

Odak - Daniel Goleman.jpg

Aklını En Doğru Şekilde Kullan

Dr. Carol S. Dweck
Çev. Uğurcan Kaya

"Yeteneğe tapmak, gelişimi engelleyen en büyük tuzaktır."


Dweck, başarıyı belirleyen en önemli faktörün zekâ değil, zihniyet olduğunu vurgular. Bireyleri sabit ve gelişim zihniyetli olarak ikiye ayırır. Sabit zihniyetli kişiler, yeteneğin doğuştan geldiğine ve değiştirilemeyeceğine inanarak başarısızlıkta pes ederken, gelişim zihniyetli kişiler yeteneklerin geliştirilebileceğine inanır. Bu bakış açısı onlara daha fazla azim ve öğrenme isteği kazandırır.


Dweck, bu iki zihniyetin bireylerin yaşamlarına ve başarılarına etkisini inceler ve sabit zihniyetten gelişim zihniyetine geçişin mümkün olduğunu vurgular. Okuyucularına, düşünce tarzlarını değiştirerek daha başarılı ve tatmin edici bir yaşam için uygulanabilir stratejiler sunar.


Başarınızı sınırlayan düşünce kalıplarınızı değiştirmeye ne dersiniz?

Odak - Daniel Goleman.jpg

Akış: Mutluluk Bilimi

Mihaly Csikszentmihalyi
Çev. Sema Kunt Akbaş

"Mutluluk bulunmaz, inşa edilir. Gerçek mutluluk, bir şeye tamamen odaklandığımızda ve kendimizi kaptırdığımızda ortaya çıkar."


Csikszentmihalyi, en yüksek mutluluk ve verimliliğin, insanın yaptığı işe tamamen odaklandığı ve zamanın nasıl geçtiğini unuttuğu "akış" durumunda yaşandığını savunur. Akış, bireyin yetenekleri ile zorluklar arasında mükemmel bir denge kurduğu bilinç halidir. Mutluluk, dış etkenlere bağlı olmaksızın, anlam dolu ve odaklanmış anlardan doğar.


Akış deneyimi için yapılan işin anlamlı, bireyin becerisine uygun fakat zorlayıcı olması ve derin bir odaklanmayla gerçekleştirilmesi gerekir. Csikszentmihalyi, insanların en mutlu ve üretken oldukları anların, bu akış durumlarında gerçekleştiğini anlatır.


Zamanı unuttuğunuz “akış” anlarınızın artmasını istemez misiniz?

Odak - Daniel Goleman.jpg

Her Çocuk Üstün Yeteneklidir

Dr. Bahar Eriş

“Eğitimde fırsat eşitliği herkese aynı eğitimi vermek değil, herkese potansiyelini gerçekleştirme şansını tanımak demektir.”


Eriş, çocukların potansiyelinin doğru yönlendirme ve fırsatlarla geliştirilebileceğini savunur. Yeteneğin doğuştan değil, gelişim süreciyle şekillendiğini, doğru rehberlik, tutku ve azimin daha önemli olduğunu vurgular. Merak duygusunu beslemenin ve öğrenme sevgisini aşılamanın, potansiyeli açığa çıkarmanın anahtarı olduğunu belirtir.


Yazar, her çocuğun güçlü yanlarının keşfedilip desteklenmesiyle üstün yetenekler geliştirilebileceğini açıklar. Kitap, ebeveynlere ve eğitimcilere, çocukların kendi yeteneklerini keşfetmelerine rehberlik edebilmeleri için pratik öneriler sunar.


Çocuğunuzun güçlü yönlerini keşfederek ona rehberlik etmeye ne dersiniz?

Odak - Daniel Goleman.jpg

Atomik Alışkanlıklar: Küçük Değişiklikler, Büyük Sonuçlar

James Clear
Çev. Sevinç Seyla Tezcan

"Her gün %1 daha iyi olursanız, yıl sonunda 37 kat daha iyi hale gelirsiniz."


Clear, küçük ve tutarlı alışkanlık değişikliklerinin uzun vadede büyük ve olumlu sonuçlar doğurabileceğini savunur. Başarı, ani ve büyük değişimler yerine, her gün yapılan küçük iyileştirmelerle elde edilir.


Kitap, alışkanlık döngüleri ve davranış değişikliklerini anlamak için pratik ve bilimsel yaklaşımlar sunar. Kötü alışkanlıklardan kurtulmak ve iyi alışkanlıklar edinmek için çevremizi bilinçli şekilde şekillendirmenin ve alışkanlıkları küçük, sürdürülebilir adımlara ayırmanın önemini vurgular. Büyük değişimlerin, küçük ama sürekli alışkanlıklarla başladığını ve bu adımların gücünü asla küçümsemememiz gerektiğini belirtir.


Küçük adımların gücünü kullanarak büyük hedeflerinize ulaşmanın yollarını keşfetmeye var mısınız?

Odak - Daniel Goleman.jpg

DİP: Vazgeçmeyi ve Vazgeçmemeyi Öğreten Kitap

Seth Godin
Çev. Demet Küçük

“Yanlış olandan vazgeçin. Doğru olanda ısrar edin. Ya birini ya da diğerini yapacak cesareti gösterin.”


Godin, başarı yolunda ne zaman pes edip ne zaman devam etmemiz gerektiğini bilmenin önemini vurgular. Her büyük başarının bir “dip” (zorluk ve başarısızlık dönemi) içerdiğini, ancak bazen pes etmenin en akıllıca seçim olabileceğini söyler. Önemli olan, pes ettiğinizde boşa çabalamaktan kurtulup enerjinizi daha anlamlı bir hedefe yönlendirmek, devam ettiğinizde ise dip sürecini aşarak büyük bir fark yaratmaktır.


Gerçek kazananlar, doğru zamanda ve doğru şeyler için sonuna kadar gidenlerdir. Başarının sırrı, her mücadeleye devam etmek değil, doğru mücadelede ısrarcı olmaktır


Gerektiğinde pes edip, doğru ve fark yaratacak bir yol seçme konusunda cesur olmaya ne dersiniz?

Library

Kitap Önerileri

Odak - Daniel Goleman.jpg

Odak: Mükemmeliğin Gizli Anahtarı

Daniel Goleman

Çev. Filiz Nayır Deniztekin

"Dikkat, gücün kaynağıdır. Gerçekten odaklanabildiğimizde, dünyanın en zor işlerini bile başarma kapasitesine sahibiz."

Başarı ve verimlilik için dikkatin nasıl yönlendirilmesi gerektiğini ele alan Goleman, odaklanmanın yalnızca dikkati bir noktaya yönlendirmekten ibaret olmadığını, içsel farkındalık, başkalarına duyarlılık ve dış dünyayı anlama gibi üç temel düzeyi kapsadığını vurgular. Gerçek mükemmelliğe ulaşmak da ancak bu üç odak seviyesini dengeleyebilmekle mümkün olmaktadır.

 

Dikkatimizi verdiğimiz şey hayatımızı yönlendirir. Odaklanma becerimizi geliştirmek, yaşamımızın yönünü belirler ve uzun vadeli başarının da kapısını açar. Odaklanma becerimizi geliştirmek artık her zamankinden çok daha kritik bir beceri olarak değerlendirilmektedir.

Odaklanıp kaderimizi kendimiz belirlemeye ne dersiniz?

0000000344614-1.jpg

Yetenek Dediğin Nedir Ki?: Dünya Çapında Başarılı Kişileri Farklı Kılan Ne?

Geoff Colvin

Çev. Kemal Atakay

"Başarıyı belirleyen şey yetenek değil, nasıl ve ne kadar bilinçli çalıştığınızdır."

Colvin, üst düzey başarıların doğuştan gelen yetenekten değil, bilinçli ve sistemli çalışmayla elde edildiğini savunur. Yeteneğin dikkatli ve planlı bir şekilde geliştirilebilir bir alışkanlık sistemi olduğunu; sürekli pratik, hedef odaklı eğitim ve geri bilidirm gibi stratejilerin de üstün başarıya ulaşmanın anahtarı olduğunu vurgular.

Başarılı sporcuların, sanatçıların ve iş dünyasındaki liderlerin doğuştan üstün yeteneklere sahip olmadıklarını, doğru çalışma yöntemleriyle ve sürekli gelişimle mükemmelliğe ulaştıklarını örneklerle anlatır. Colvin okuyuculara, yeteneklerini geliştirmek için nasıl adımlar atmaları gerektiği konusunda da bilgi verir.

Bilinçli çalışma ile kendi gelişim yolculuğumuzu yeniden şekillendirmeye ne dersiniz?

Değiştir - Chip Heath & Dan Heath.jpg

Switch! / Değiştir!: Değişim Zor Olduğunda Nasıl Değişiklik Yapılır?

Chip Heath & Dan Heath

Çev. Gülsün Arıkan

"Yetenek kazanmak bir olay değil, süreçtir; aklı netleştirip duyguyu motive ederek ve küçük adımlarla ilerleyerek kalıcı başarıya ulaşabilirsiniz."

Heath kardeşler, değişim sürecinde karşılaşılan zorlukları ele aldıkları bu kitapta insanların alışkanlıklardan ve rutinlerinden koparak değişim yapmalarını kolaylaştırmak için bilimsel ve pratik yaklaşımlar sunuyor. 

 

Değişimi başlatmak ve sürdürülebilir kılmak sadece insanların kişisel çabalarıyla değil, aynı zamanda çevresel ve durumsal faktörlerin değişimiyle mümkün olabilir. İnsanlar genellikle değişimi başlatma ve sürdürme konusunda zorluk yaşarlar çünkü çoğu zaman çevresel engeller ve durumlar bu süreci zorlaştırır. Heath kardeşler, değişimin gerçekleşebilmesi için duyguların, mantığın ve çevresel faktörlerin uyum içinde çalışması gerektiğini vurgularlar.

Aklımızı netleştirip duygularımızı motive ederek değişmeye ne dersiniz?

yetenegin_ipuclari.png

Yeteneğin İpuçları: Becerilerinizi Geliştirmek İçin 52 İpucu

Daniel Coyle

Çev. Mehmet Ali Tombalak

"Yeteneği doğuştan gelen bir armağan olarak görmek yerine, inşa edilebilir bir yapı olarak düşün."

Coyle, yeteneğin doğuştan gelen bir şey olmadığını, doğru alışkanlıkların ve pratiklerlerin yeteneği geliştirmenin anahtarı olduğunu vurgular. Yetenek geliştirmenin herkes için mümkün olduğunu, doğru çalışma, doğru yöntem ve sürekli gelişimle herkesin yeteneklerini geliştirebileceğini öne sürer. 

Coyle yetenek gelişiminde, hatalardan öğrenerek bilinçli ve odaklı çalışmanın, içsel motivasyon kullanarak gelişim sağlamanın ve doğu mentörlerle çalışmanın önemini örneklerle açıklar. Bu prensipleri hayata geçirmeye yardımcı olmak üzere de 52 kısa ve uygulanabilir ipucu sunar.

En etkili noktamızı bulup yeteneğimizi keşfetmeye hazır mıyız?

Alışkanlıkların Gücü.jpg

Alışkanlıkların Gücü: Özel ve İş Hayatımızda Davranışlarımızın Ardında Neler Yatar?

Charles Duhigg

Çev. Handan Balkara Çevikus

"Alışkanlıklar, kader değildir."

Hayatımızın büyük kısmını alışkanlıklarımız yönetir, doğru stratejilerle alışkanlıklarımızı kontrol etmek de bizim elimizdedir. Duhigg, alışkanlıkların bireyler, kurumlar ve toplumlar üzerindeki büyük etkisini ve bunları nasıl değiştirebileceğimizi anlatır. 

Alışkanlıkların üç ana bileşeni olduğunu belirten Duhigg, ilk olarak alışkanlığı tetikleyen bir olay olması gerektiğini, devamında otomatik olarak davranışa dönüşmesi yani rutine dönüşmesi gerektiğini ve son olarak da beyinde bu davranışı tekrarlamaya itecek tatmin hissinin sağlanması yani bir ödülün olması gerektiğini belirtir. Bu bileşenleri bir araya getirdiğimizde kötü alışkanlıklarımızı kırılabilir ve iyi alışkanlıkları inşa edebiliriz.

Alışkanlıklarınızı bilinçli şekilde dönüştürerek hayatımızı değiştirmeye ne dersiniz?

Zirve_ Uzmanlaşmanın Bilimsel Sırları.jpg

Zirve: Uzmanlaşmanın Bilimsel Sırları

Anders Ericsson & Robert Pool

Çev. Barış Satılmış

"Mükemmellik doğuştan gelmez; bilinçli ve sistemli bir çalışma ile inşa edilir."

Ericsson ve Pool başarıların doğuştan gelen yetenekle değil, bilinçli ve sistemli çalışma ile elde edildiğini savunur. "Bilinçli Pratik" yöntemi, sıradan pratikten çok daha etkilidir ve gerçek uzmanlığın anahtarıdır. Bilinçli pratiğin temel unsurları, net ve ulaşılabilir hedefler belirlemek, geri bildirim alarak hataları düzeltmek ve konfor alanının dışına çıkarak zorlayıcı ama yönetilebilir seviyede çalışarak gelişimi hızlandırmaktır. 

Ericsson ve Pool, zirve performansı yani üst düzey performans konusunda yapılan araştırmaları paylaşarak okuyuculara, yeteneklerini geliştirmek için nasıl adımlar atmaları gerektiğini anlatır.

Üst düzey başarıya ulaşmak için bilinçli pratik yöntemini uygulamaya var mıyız?

Azim_ Sabır, Tutku ve Kararlılığın Gücü.jpg

Azim: Sabır, Tutku ve Kararlılığın Gücü

Angela Duckworth

Çev. Öyküm Taner

"Başarı, kim olduğunla değil, ne kadar kararlı olduğunla ilgilidir."

Duckworth, başarıda doğuştan gelen yetenekten çok, azim ve tutkunun belirleyici olduğunu savunur. Azim, uzun vadeli hedeflere bağlı olmayı ve bu hedeflere ulaşmak için yılmadan çalışma, zorluklara rağmen devam edebilme gücü gerektirir. Başarıyı sağlayan zeka veya yetenek değil, tutku ve azimdir.

Duckworth, yaptığı araştırmalarla azimli bireylerin düşünce ve davranışlarını şekillendirerek karmaşık ve zorlu görevlerde başarılı olabileceklerini ortaya koyar. Yetenekli olmasına rağmen azimli olmayan kişilerin çoğu zaman potansiyellerine ulaşamadığını, asıl farkı yaratanın disiplinli çalışma ve uzun vadeli kararlılık olduğunu belirtir.

Disiplinli çalışma ve kararlılığın nasıl büyük farklar yaratacağını görmek ister miyiz?

Aklını En Doğru Şekilde Kullan.jpg

Aklını En Doğru Şekilde Kullan

Dr. Carol S. Dweck

Çev. Uğurcan Kaya

"Yeteneğe tapmak, gelişimi engelleyen en büyük tuzaktır."

Dweck, başarıyı belirleyen en önemli faktörün zekâ veya yetenek değil, sahip olduğumuz "zihniyet" olduğunu vurgular ve bireyleri “sabit zihniyetli” ve “gelişim zihniyetli” olmak üzere iki gruba ayırır. Sabit zihniyetli bireyler yeteneğin doğuştan geldiğine ve değiştirilemeyeceğine inandıkları için başarısızlık karşısında pes ederler ve gelişim fırsatlarını kaçırırlar. Gelişim zihniyetli bireyler ise yeteneklerin geliştirilebileceğine, başarının artırılabileceğine inanırlar ve bu bakış açısı da onlara daha fazla azim ve öğrenme isteği kazandırır.  

Dweck bu iki düşünce tarzının bireylerin hayatlarına ve başarılarına nasıl etkisi olduğunu ve sabit zihniyeti gelişmiş zihniyete dönüştürmenin mümkün olduğunu vurgular. Kitap okuyuculara, düşünce tarzlarını değiştirerek daha başarılı ve tatmin edici bir yaşam sürmeleri için pratik stratejiler sunar.

Başarınızı sınırlandıran düşünce kalıplarımızı değiştirmeye ne dersiniz?

Akış.jpg

Akış: Mutluluk Bilimi

Mihaly Csikszentmihalyi

Çev. Sema Kunt Akbaş

"Mutluluk bulunmaz, inşa edilir. Gerçek mutluluk, bir şeye tamamen odaklandığımızda ve kendimizi kaptırdığımızda ortaya çıkar."

Csikszentmihalyi, en yüksek mutluluk ve verimlilik seviyesine, insanın yaptığı işe tamamen odaklandığı ve zamanın nasıl geçtiğini unuttuğu "akış" durumunda ulaşıldığını savunur. Akış, bireyin yetenekleri ile zorluklar arasında mükemmel bir denge kurduğu bilinç halidir. Mutluluk, dış etkenlere bağlı olmaksızın, akış halinde yaşadığımız anlam dolu ve odaklanmış anlardan doğar.

 

Akış deneyimini yaşamak için yapılan işin değerli bulunması, becerilere uygun ama zorlayıcı bir seviyede olması ve dış dünyadan koparak tamamen anın içinde, derin bir odaklanma sağlanması gerekir. Csikszentmihaly, insanların en mutlu ve üretken oldukları anların, kendilerini tamamen verdikleri ve zihinlerinin en yüksek düzeyde çalıştığı bu akış durumlarında gerçekleştiğini anlatır.

Zamanın nasıl geçtiğini unuttuğunuz anları daha sık yaşamak istemez miyiz?

Her Çocuk Üstün Yeteneklidir.jpg

Her Çocuk Üstün Yeteneklidir

Dr. Bahar Eriş

"Eğitimde fırsat eşitliği herkese aynı eğitimi vermek değil, herkese potansiyelini gerçekleştirme şansını tanımak demektir."

Eriş, çocuklardaki potansiyelin doğru yönlendirme ve fırsatlarla geliştirilebileceğini savunur. Yeteneğin doğuştan değil, gelişim süreciyle şekillendiğini, doğru rehberlik, tutku ve azimin yetenekten daha önemli olduğunu dile getiren Eriş, merak duygusunu beslemenin ve öğrenme sevgisini aşılamanın, çocukların potansiyelini açığa çıkarmanın anahtarı olduğunu vurgular.

Yazar, her çocuğun güçlü yanlarının keşfedilip desteklenmesiyle üstün yetenekler geliştirebileceğini bilimsel araştırmalar ve gerçek yaşam örnekleriyle açıklar. Sadece üstün yetenekli çocukların peşinde koşmak yerine, her çocuğun potansiyelini keşfetmeye ve onları en iyi hallerine ulaştırmaya odaklanmamız gerektiğini vurgular. Kitap, ebeveynlere ve eğitimcilere, çocukların bireysel yeteneklerini keşfetmelerine nasıl rehberlik edebileceklerini pratik önerilerle sunar.

Çocuğumuzun hayat yolculuğunda ona doğru yönlendirme ve kararlılıkla rehberlik etmeyi düşünmez miyiz?

Atomik Alışkanlıklar

Atomik Alışkanlıklar: Küçük Değişiklikler, Büyük Sonuçlar

James Clear

Çev. Sevinç Seyla Tezcan

"Her gün %1 daha iyi olursanız, yıl sonunda 37 kat daha iyi hale gelirsiniz."

Clear, küçük ve tutarlı alışkanlık değişikliklerinin, uzun vadede büyük ve olumlu sonuçlar doğurabileceğini savunur. Başarı, büyük ve ani değişimlerden ziyade, her gün yapılan küçük iyileştirmelerle elde edilir. 

Clear, alışkanlık döngülerini ve davranış değişikliklerini anlamak için pratik ve bilimsel yaklaşımlar sunar. Kötü alışkanlıklardan kurtulmak ve iyi alışkanlıklar edinmek için çevremizi bilinçli bir şekilde şekillendirmenin ve alışkanlıkları küçük, sürdürülebilir adımlara bölmenin önemini vurgular. Büyük değişimlerin, küçük ama sürekli alışkanlıklarla başladığını ve bu küçük adımların gücünü asla hafife almamamız gerektiğini belirtir.

Küçük adımların gücünü kullanarak büyük hedeflerinize nasıl ulaşabileceğinizi öğrenmek istemez miyiz?

Odak - Daniel Goleman.jpg

Odak: Mükemmeliğin Gizli Anahtarı

Daniel Goleman
Çev. Filiz Nayır Deniztekin

“Dikkat, gücün kaynağıdır. Gerçekten odaklanabildiğimizde, dünyanın en zor işlerini bile başarma kapasitesine sahibiz.”


Goleman, başarı ve verimlilik için dikkatin nasıl yönlendirilmesi gerektiğini ele alırken, odaklanmanın yalnızca dikkati bir noktaya yoğunlaştırmakla sınırlı olmadığını vurgular. Ona göre, içsel farkındalık, başkalarına duyarlılık ve dış dünyayı anlama olmak üzere üç temel odak seviyesi vardır ve gerçek mükemmellik, bu seviyeler arasında denge kurmakla mümkündür.


Dikkatimizi verdiğimiz şey, hayatımızın yönünü belirler. Odaklanma becerisini geliştirmek, yalnızca bireysel başarıyı değil, aynı zamanda uzun vadeli verimliliği de artırır. Günümüzde bu beceri, her zamankinden daha kritik bir yetkinlik olarak görülmektedir.


Kendi kaderinizi belirlemek için odağınızı nasıl yönlendirebilirsiniz?

Odak - Daniel Goleman.jpg

Yetenek Dediğin Nedir Ki?: Dünya Çapında Başarılı Kişileri Farklı Kılan Ne?

Geoff Colvin
Çev. Kemal Atakay

Başarıyı belirleyen şey yetenek değil, nasıl ve ne kadar bilinçli çalıştığınızdır.”


Colvin, üst düzey başarıların doğuştan gelen yetenekle değil, bilinçli ve sistemli çalışmalarla elde edilebileceğini savunur. Yeteneği, dikkatli ve planlı bir şekilde geliştirilebilen bir alışkanlık sistemi olarak tanımlar. Sürekli pratik, hedef odaklı eğitim ve geri bildirim gibi stratejiler, mükemmelliğe ulaşmanın temel unsurlarındandır.


Colvin, başarılı sporcular, sanatçılar ve iş dünyasındaki liderlerin, doğuştan gelen bir üstün yetenekle değil, doğru çalışma yöntemleriyle ve sürekli gelişimle başarıya ulaştıklarını örneklerle anlatır. Bu kitapta, yeteneklerinizi geliştirmek için atmanız gereken adımlar da detaylı bir şekilde paylaşılmaktadır.


Bilinçli çalışma ile kendi gelişim yolculuğunuzu yeniden şekillendirmeye ne dersiniz?

Odak - Daniel Goleman.jpg

Switch! / Değiştir!: Değişim Zor Olduğunda Nasıl Değişiklik Yapılır?

Chip Heath & Dan Heath
Çev. Gülsün Arıkan

"Yetenek kazanmak bir olay değil, bir süreçtir; zihni netleştirip duygusal gücü harekete geçirerek ve küçük adımlarla ilerleyerek kalıcı başarıya ulaşabilirsiniz."


Heath kardeşler, değişim sürecinde karşılaşılan zorlukları ele aldıkları bu kitapta, insanların alışkanlıklardan ve rutinlerinden koparak değişim yapmalarını kolaylaştırmak için bilimsel ve pratik yaklaşımlar sunuyor.


Değişimi başlatmak ve sürdürülebilir kılmak için yalnızca kişisel çabalar yeterli olmaz. İnsanlar, çoğu zaman çevresel engeller ve mevcut durumlar bu süreci zorlaştırdığı için değişimi başlatmak ve sürdürmekte zorluk çekerler. Heath kardeşler, değişimin gerçekleşebilmesi için duyguların, mantığın ve çevresel etkenlerin uyum içinde olması gerektiğini vurgular.


Zihninizi netleştirip, duygusal gücünüzü harekete geçirerek değişmeye ne dersiniz?

Odak - Daniel Goleman.jpg

Yeteneğin İpuçları: Becerilerinizi Geliştirmek İçin 52 İpucu

Daniel Coyle
Çev. Mehmet Ali Tombalak

"Yeteneği doğuştan gelen bir armağan olarak görmek yerine, inşa edilebilir bir yapı olarak düşün."


Coyle, yeteneğin doğuştan gelen bir şey olmadığını, doğru alışkanlıkların ve pratiklerlerin yeteneği geliştirmenin anahtarı olduğunu vurgular. Yetenek geliştirmenin herkes için mümkün olduğunu, doğru çalışma, doğru yöntem ve sürekli gelişimle herkesin yeteneklerini geliştirebileceğini öne sürer.


Coyle yetenek gelişiminde, hatalardan öğrenerek bilinçli ve odaklı çalışmanın, içsel motivasyon kullanarak gelişim sağlamanın ve doğu mentörlerle çalışmanın önemini örneklerle açıklar. Bu prensipleri hayata geçirmeye yardımcı olmak üzere de 52 kısa ve uygulanabilir ipucu sunar.


En güçlü yönünüzü keşfedip yeteneğinizi geliştirmeye hazır mısınız?

Odak - Daniel Goleman.jpg

Alışkanlıkların Gücü: Özel ve İş Hayatımızda Davranışlarımızın Ardında Neler Yatar?

Charles Duhigg
Çev. Handan Balkara Çevikus

"Alışkanlıklar, kader değildir.”


Hayatımızın çoğunu alışkanlıklarımız belirler ve doğru stratejilerle bu alışkanlıkları kontrol etmek bizim elimizdedir. Duhigg, bu kitapta alışkanlıkların bireyler, kurumlar ve toplumlar üzerindeki güçlü etkilerini ve onları nasıl değiştirebileceğimizi anlatır.


Duhigg, alışkanlıkların üç temel bileşenden oluştuğunu açıklar: İlk olarak, alışkanlığı tetikleyen bir olayın olması gerekir; ardından, bu tetikleyici otomatik bir davranışa dönüşerek rutine yerleşir. Son olarak, beyinde bu davranışı tekrarlama isteği uyandıracak bir tatmin duygusu, yani bir ödül sağlanmalıdır. Bu üç bileşeni doğru şekilde birleştirdiğimizde, kötü alışkanlıkları kırabilir ve sağlıklı alışkanlıklar oluşturabiliriz.


Hayatınızı değiştirmek için alışkanlıklarınızı bilinçli bir şekilde dönüştürmeye var mısınız?

Odak - Daniel Goleman.jpg

Zirve: Uzmanlaşmanın Bilimsel Sırları

Anders Ericsson & Robert Pool
Çev. Barış Satılmış

"Mükemmellik doğuştan gelmez; bilinçli ve sistemli bir çalışma ile inşa edilir."


Ericsson ve Pool, üstün başarının genetik bir armağan değil, bilinçli ve sistemli çalışma ile geliştirilen bir beceri olduğunu savunur. Yetenek doğuştan gelmez; doğru tekniklerle herkes kendi alanında zirveye ulaşabilir. “Bilinçli pratik” yöntemi, yaparak öğrenmeyi, zihinsel temsil tekniklerini ve hedefe yönelik odaklanmış çalışmayı temel alır. Gerçek ustalık, tekrarın ötesine geçerek sürekli gelişim odaklı bir sistem kurmayı gerektirir.


Yazarlar, Bu kitapta uzmanların uyguladığı bu bilimsel yöntemleri paylaşarak, okuyuculara yeteneklerini nasıl en üst seviyeye çıkarabileceklerini gösteriyor.


Siz de zirveye ulaşmak için bilinçli pratiği uygulamaya hazır mısınız?

Odak - Daniel Goleman.jpg

Azim: Sabır, Tutku ve Kararlılığın Gücü

Angela Duckworth
Çev. Öyküm Taner

"Başarı, kim olduğunla değil, ne kadar kararlı olduğunla ilgilidir."


Angela Duckworth, başarının en büyük belirleyicisinin doğuştan gelen yetenek değil, tutku ve azim olduğunu savunur.


Duckworth, yaptığı araştırmalarla azimli bireylerin, yeteneklerinden bağımsız olarak, kararlılıkla çalıştıklarında zorlu görevlerde nasıl başarılı olabileceklerini ortaya koyar. Kısa vadeli motivasyon yerine sürekliliği, direnç göstermeyi ve öğrenmeye açık olmayı vurgular. Yetenekli olmalarına rağmen kararlı bir çaba göstermeyen kişilerin çoğu zaman potansiyellerini tam olarak gerçekleştiremediğini belirterek, başarının anahtarının disiplinli çalışma ve uzun vadeli kararlılık olduğunu gösterir.


Sizin tutkulu bir çaba ve kararlılıkla elde ettiğiniz başarılarınız neler?

Odak - Daniel Goleman.jpg

Aklını En Doğru Şekilde Kullan

Dr. Carol S. Dweck
Çev. Uğurcan Kaya

"Yeteneğe tapmak, gelişimi engelleyen en büyük tuzaktır."


Dweck, başarıyı belirleyen en önemli faktörün zekâ değil, zihniyet olduğunu vurgular. Bireyleri sabit ve gelişim zihniyetli olarak ikiye ayırır. Sabit zihniyetli kişiler, yeteneğin doğuştan geldiğine ve değiştirilemeyeceğine inanarak başarısızlıkta pes ederken, gelişim zihniyetli kişiler yeteneklerin geliştirilebileceğine inanır. Bu bakış açısı onlara daha fazla azim ve öğrenme isteği kazandırır.


Dweck, bu iki zihniyetin bireylerin yaşamlarına ve başarılarına etkisini inceler ve sabit zihniyetten gelişim zihniyetine geçişin mümkün olduğunu vurgular. Okuyucularına, düşünce tarzlarını değiştirerek daha başarılı ve tatmin edici bir yaşam için uygulanabilir stratejiler sunar.


Başarınızı sınırlayan düşünce kalıplarınızı değiştirmeye ne dersiniz?

Odak - Daniel Goleman.jpg

Akış: Mutluluk Bilimi

Mihaly Csikszentmihalyi
Çev. Sema Kunt Akbaş

"Mutluluk bulunmaz, inşa edilir. Gerçek mutluluk, bir şeye tamamen odaklandığımızda ve kendimizi kaptırdığımızda ortaya çıkar."


Csikszentmihalyi, en yüksek mutluluk ve verimliliğin, insanın yaptığı işe tamamen odaklandığı ve zamanın nasıl geçtiğini unuttuğu "akış" durumunda yaşandığını savunur. Akış, bireyin yetenekleri ile zorluklar arasında mükemmel bir denge kurduğu bilinç halidir. Mutluluk, dış etkenlere bağlı olmaksızın, anlam dolu ve odaklanmış anlardan doğar.


Akış deneyimi için yapılan işin anlamlı, bireyin becerisine uygun fakat zorlayıcı olması ve derin bir odaklanmayla gerçekleştirilmesi gerekir. Csikszentmihalyi, insanların en mutlu ve üretken oldukları anların, bu akış durumlarında gerçekleştiğini anlatır.


Zamanı unuttuğunuz “akış” anlarınızın artmasını istemez misiniz?

Odak - Daniel Goleman.jpg

Her Çocuk Üstün Yeteneklidir

Dr. Bahar Eriş

“Eğitimde fırsat eşitliği herkese aynı eğitimi vermek değil, herkese potansiyelini gerçekleştirme şansını tanımak demektir.”


Eriş, çocukların potansiyelinin doğru yönlendirme ve fırsatlarla geliştirilebileceğini savunur. Yeteneğin doğuştan değil, gelişim süreciyle şekillendiğini, doğru rehberlik, tutku ve azimin daha önemli olduğunu vurgular. Merak duygusunu beslemenin ve öğrenme sevgisini aşılamanın, potansiyeli açığa çıkarmanın anahtarı olduğunu belirtir.


Yazar, her çocuğun güçlü yanlarının keşfedilip desteklenmesiyle üstün yetenekler geliştirilebileceğini açıklar. Kitap, ebeveynlere ve eğitimcilere, çocukların kendi yeteneklerini keşfetmelerine rehberlik edebilmeleri için pratik öneriler sunar.


Çocuğunuzun güçlü yönlerini keşfederek ona rehberlik etmeye ne dersiniz?

Odak - Daniel Goleman.jpg

Atomik Alışkanlıklar: Küçük Değişiklikler, Büyük Sonuçlar

James Clear
Çev. Sevinç Seyla Tezcan

"Her gün %1 daha iyi olursanız, yıl sonunda 37 kat daha iyi hale gelirsiniz."


Clear, küçük ve tutarlı alışkanlık değişikliklerinin uzun vadede büyük ve olumlu sonuçlar doğurabileceğini savunur. Başarı, ani ve büyük değişimler yerine, her gün yapılan küçük iyileştirmelerle elde edilir.


Kitap, alışkanlık döngüleri ve davranış değişikliklerini anlamak için pratik ve bilimsel yaklaşımlar sunar. Kötü alışkanlıklardan kurtulmak ve iyi alışkanlıklar edinmek için çevremizi bilinçli şekilde şekillendirmenin ve alışkanlıkları küçük, sürdürülebilir adımlara ayırmanın önemini vurgular. Büyük değişimlerin, küçük ama sürekli alışkanlıklarla başladığını ve bu adımların gücünü asla küçümsemememiz gerektiğini belirtir.


Küçük adımların gücünü kullanarak büyük hedeflerinize ulaşmanın yollarını keşfetmeye var mısınız?

Odak - Daniel Goleman.jpg

DİP: Vazgeçmeyi ve Vazgeçmemeyi Öğreten Kitap

Seth Godin
Çev. Demet Küçük

“Yanlış olandan vazgeçin. Doğru olanda ısrar edin. Ya birini ya da diğerini yapacak cesareti gösterin.”


Godin, başarı yolunda ne zaman pes edip ne zaman devam etmemiz gerektiğini bilmenin önemini vurgular. Her büyük başarının bir “dip” (zorluk ve başarısızlık dönemi) içerdiğini, ancak bazen pes etmenin en akıllıca seçim olabileceğini söyler. Önemli olan, pes ettiğinizde boşa çabalamaktan kurtulup enerjinizi daha anlamlı bir hedefe yönlendirmek, devam ettiğinizde ise dip sürecini aşarak büyük bir fark yaratmaktır.


Gerçek kazananlar, doğru zamanda ve doğru şeyler için sonuna kadar gidenlerdir. Başarının sırrı, her mücadeleye devam etmek değil, doğru mücadelede ısrarcı olmaktır


Gerektiğinde pes edip, doğru ve fark yaratacak bir yol seçme konusunda cesur olmaya ne dersiniz?

bottom of page